R

1382974267_raszputyin_valentyin_elj_es_emlekezz.jpg
Valentyin Raszputyin: Élj és emlékezz!

Valentyin Raszputyin – a magát ízig-vérig szibériainak valló nagysikerű prózaíró – az Angara menti Uszt-Uda helységben született 1937-ben. Egyetemi tanulmányait Irkutszkban végezte, majd újságíróként dolgozott huzamosabb ideig. 1961-ben megjelent első írását több riport- és elbeszéléskötet követte. Kisregényeiben (Pénzt Máriának, 1968; Végnapok, 1970) és novelláiban a falu és a város közötti különbözőségek, az adott ellentmondásokból származó feszültségek és azok lehetséges feloldásának kérdései foglalkoztatják.
Élj és emlékezz című regényében a szovjet háborús próza gyakori konfliktusát, a dezertálást és annak sorsdöntő erkölcsi-egzisztenciális következményeit boncolja figyelemre méltó újító erővel.

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

"Az embernek idejében meg kell tanulni "négyszemközt" maradni önmagával. Különben az ember elfelejti és elveszti önmagát... Mennyi erős és egészséges ember nem tudja megkülönböztetni a saját, istenadta érzéseit a hétköznapi, utcai érzésektől!"

Fordította: Harsányi Éva

Lektúra. Kriterion Könyvkiadó, Budapest, 1982
1382974607_nyugat_1938_31_12.jpg
Radnóti Miklós: Kaffka Margit

"(A mű él.) akkortájt, egy őszi délután kimentem a farkasréti temetőbe, hogy néhány szál virágot tegyek a sírjára. Az "Igazgatóság" irodájába tértem be útbaigazításért, zavartan s már előre is sértődötten, mert mindig zavar és sért a holtakkal foglalkozó hivatal. Negyvenes, szemüveges hölgy fogad. Kaffka Margit sírját keresem, –— szólok halkan. Az arca merev marad, szemében nem villan meg az emlékezés fénye. A név nem jelent neki semmit. Mikor halt meg? –— 1918. december elsején, negyedikén temették, —– felelem kissé döbbenten. Nagy könyvet emel a polcra, keresgél. Fiával együtt temették? Igen. Akkor megvan. –— Papírszeletet kotor elő a fiókból, egy nagy ollóval gondosan elfelezi, az egyik felét visszateszi a fiókba, a másikra számokat ír s nekem adja. Nem tetszett soha hallani még Kaffka Margitról? —– kérdeztem félszegen. Arca könnyed részvétet öltött, szeme furcsállva nézett arcomba. –— Nem, miért? —– Bocsánatot kértem és kimentem."

Megjelent: Nyugat, XXXI. évf., 12. szám, 1938

Nyitvatartás

1343312092_hollywood.jpg
MOSTANSÁG A "VILÁGJÁRVÁNY" KÖZEPETTE A RENDELKEZÉSEK SZERINT VAGYUNK ZÁRVA ILLETVE NYITVA! Normális esetben így vagyunk nyitva: június 15-től – szeptember végéig: Hétfő – Péntek: 8.30 – 12 | 16 – 18:30 Szombat: 8.30 – 14 Vasárnap: zárva (de esetleg nyitva) (Előfordul, hogy a boltajtón ki van írva: Rögtön Jövök – ilyenkor be lehet csengetni, mert nyitva vagyunk.) október végétől – június 15-ig: Hétfő: zárva Kedd – Péntek: 10 – 13 | 14 – 17 Szombat: 10 – 12 Vasárnap: zárva (Sürgős esetben, telefonhívásra is kinyitunk. Ha a kiírt Nyitvatartás ellenére nem vagyunk nyitva, akkor kinyitunk máskor. Mert le- het, hogy a Nyitvatartáson kívüli időben is kinyitunk, meg az is lehet, hogy Zárva tartunk! Minden a körülményeken múlik.) Megértésed és az együttműködést köszönjük! A NYITVATARTÁSUNKKAL KAPCSOLATBAN KÉRJÜK ÉRDEKLŐDJ TELEFONON VAGY AZ ELÉRHETŐSÉGEINKEN!
 

HANGLEMEZBORÍTÓK

1413379039_p8010464.jpg
Külső és belső lemeztasakokra rendelést felveszünk! Fehér papír, karton külső lemezborító és fehér papír könnyű belső lemeztasak kapható.
 

Csomagpont

1387294883_salas_csomagpont_oldalsav.jpg
ÚJ SZOLGÁLTATÁS! Átadóhely webáruházaknak, futárszolgálatoknak, magánszemélyeknek!
 

Hogyan keressél...

a webáruházban? A keresés jelenleg átalakítás alatt áll! A kereséshez segítséget találsz a felső sorban, az Info menüpontban, vagy:
 

Csipkemánia!

1366992342_csipke_illusztracio_oldalsav.jpg
Olvasson a csipkekészítés történetéről és válogasson szépséges, kézzel horgolt termékeinkből!