S

1382998721_salinger_j_d_franny_es_zooey.jpg
J. D. Salinger: Franny és Zooey

Salinger, aki 1951-ben megjelent első, és azóta is egyetlen regényével, a Zabhegyező-vel vált kultikus íróvá a hatvanas években, később egy sor novellával bizonyította kimagasló írói kvalitásait. Az író Kilenc történet című novelláskötetének egyik darabjában. Ilyenkor harap a banánhal, kezdett bele az excentrikus Glass család történetébe; életműve további részében ennek kibontására vállalkozott. A Franny és Zooey két hosszabb történet egy testvérpárról. Franny, a végzős kollégista egy hétvégén barátjával találkozik, és az összeomlás határára kerül, annyira elégedetlen a fiúval, önmagával és általában az élettel. Bátyja, Zooey, a tévében szereplő színész ez után a katasztrofális hétvége után a maga érzékeny módján megpróbálja megvigasztalni, s ennek történetét bátyjuk, Buddy (Salinger alteregója) írja meg. A kötet a nagy virtuális Salinger-regény, a soha el nem készült Glass-krónika egyik mozaikja, amely utoljára több mint tíz éve jelent meg magyarul.

(A könyv fülszövege)

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

"Belebetegedtem abba, hogy nincs annyi merszem, hogy nulla merjek lenni."

"Nagyon szeretek vonaton utazni. S ha az ember megnősül, sose kerül többé az ablak mellé."

"Nem tudom, mire jó egyáltalán, ha valaki olyan sokat tud és olyan értelmes és a többi, ha közben nem boldog az egésszel."

Fordította: Elbert János és Tandori Dezső

Európa Könyvkiadó, Budapest, 1986
1383154745_sarkadi_imre_elveszett_paradicsom.jpg
Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom

Eljön az idő, amikor nincs fárasztóbb téma az ember számára, mint saját maga."

"Minden embernek megvan a maga kora, amiben legjobban kifutja a formáját."

"Olyan jó hülye tud lenni az ember a reggeli kávétól, hogy azt hiszi, hogy minden rendben van, a nap jól kezdődik."

"...a cinizmus az csak mint stílus viselhető el. Mint külsőség. De kiábrándító, ha valaki éli is a cinizmusát."

"A rokonokat szeretem ugyan, de többnyire sose akkor, amikor jelen vannak."

"Az elmúlás gondolata nem bánatot okoz, hanem dühöt."

Populart füzetek. Interpopulart Könyvkiadó, Budapest, 1995
1393082488_styron_william_fekudj_le_sotetben.jpg
William Styron: Feküdj le sötétben

Egy fiatal, Virginiából származó lány öngyilkosságot követ el New Yorkban. Megdöbbentő halála a kiindulópont, melyre az eseményt előidéző okok, motívumok – az előélet – feltárását, kegyetlen megvilágítását céljául kitűző regény cselekménye épül. Mert e mögött a „mindennapi” haláleset mögött bonyolultnak látszó, s mégis oly logikus rendről tanúskodó bűnök és mulasztások, gyengeségek és csalások láncolata húzódik. Peyton Loftis az „elveszett nemzedékhez” tartozó részeges, kisiklott életű, gyenge apa és a gyűlölet, gyanakvás lelkileg sterilizáló állapotában senyvedő anya végleg „elveszett gyermeke”. A huszadik századi Amerika – közelebbről: a Dél – erkölcsi-társadalmi hegycsuszamlásának emlékműve ez a könyv.

(Az 1971-es, Európa Zsebkönyv-sorozatos kiadás fülszövege)

<> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <> <>

"Az élet mindvégig egyetlen pillanat felé tart. Nem is a test. Nem lévén sem költő, sem tolvaj, soha nem élhettem a szabad akarattal."

"Az ember elfelejti az ifjúságát, mely esztelenül föltámad ellene és elárulja."

"...egy síró nő rosszabb, mint egy szárnyas vadmacska."

"...az élet szegényes, céltalan, s nem hordja magában a jutalmát."

"Csillogó, vörös kocsi állt meg a bekötőút végén. Ajtaján, mint könnyű tajték, fehér ruhák ömlöttek ki, három fiatal lány szaladt kacagva a járdán, a nyomukban három szmokingos fiatalember, komolyan, mint három varjú."

"Vannak ilyen pillanatok: világos, hogy tenni kell valamit, de nem lehet; sürgősen haragos szavakra volna szükség, de nem jönnek; elképesztő dolog ez – az ember, ki tudja, miért, képtelen kimondani a gyűlöletes szavakat: talán mert ilyenkor, a gyűlölet és szomorúság pillanataiban is ott lebeg még egy lélegzetvételnyi óvó szerelem a levegőben?"

"...a legtöbb ember, akár tudja, akár nem, (...) sekélyes fatalizmusban éli le életét. Csak a poéták és a tolvajok élhetnek a szabad akarattal, s közülük a legtöbb fiatalon hal meg."

"...eszébe jutott, mint már máskor is ezerszer, hogy ez a legszörnyűbb: az ember leéli az életét, s örökké reménykedik, hogy egyszer csak jobb lesz, reménykedik, hogy lesz egyszer egy tétlen, üres napja, mikor semmiért nem kell szorongania, s bár tudatában van, hogy milyen ostobaság ilyen kerge, vidám időre számítani, mégiscsak bízik benne, megőrzi szegényes illúzióit..."

"Másnak fogalma se lehet róla, milyen az, ha az ember csak áll, áll, és tétlenül nézi, mint hullanak szét a téglák, amelyeket olyan gonddal rakott egymásra, mint omlik össze, amit biztosnak és erősnek tartott. Olyan lassan kezdődik, alattomosan, hónapról hónapra van egy icipici változás, meglepetésként éri az embert, ha egyszer csak szétnéz, és fölfedezi, hogy az egész épület, amit olyan gonddal rakott – és még nem fejezett be –, kezd szétmállani, mint vízben a homok, szétolvad, s látszanak a víz alatt a kegyetlen élek, s az ember legszívesebben fátylat borítana az egészre – ezt mindenekelőtt a büszkesége igényli –, majd később már nem annyira rejtegetni kívánja, mint inkább eszeveszetten mentegetni a széthullott darabkákat, s valami mutatós, agyafúrt kőművesfogással megjavítani (...)"

"Semmi úgy le nem hűti a derűs együttlétet, mint a fenyegető családi viszály tudata (...)."

"...a teljes csőd a legmélyebb megértéshez vezethet..."

"...a tél gyönyörű tüze izzott rajta..."

"A csúf pletyka, ami a fülébe jutott, úgy csüngött az agyában, mint denevér a tetőgerendán (...)."

"...a villanegyed bűneit, akár az ember hámló orrát, szinte lehetetlen eltitkolni."

"Az idő még ősszel, a halál évszakában is feledést hoz a halálra, az elmúlt szerelmekre, az elveszett reményekre."

"...a szerelem nem az ember agyában, szívében, testében él, hanem könnyen támad, jön, mint a hajnal, észrevétlen, és soha el nem múlik."

"A víz nagyon csöndes volt, hideg, és az öböl szegélye fölött sápadt lámpásként csüngő hold mintha csak nagyon-nagyon hideg fényt szitált volna a fakuló, poros csillagokra. A föld, a részeg zarándok, csak keringett a temérdek aszteroida közt, s a hullócsillagok, mint az olvadt üveget, csíkokban csapolták le az éjszakát."

Fordította: Göncz Árpád.

Európa Zsebkönyvek. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1971

Nyitvatartás

1343312092_hollywood.jpg
MOSTANSÁG A "VILÁGJÁRVÁNY" KÖZEPETTE A RENDELKEZÉSEK SZERINT VAGYUNK ZÁRVA ILLETVE NYITVA! Normális esetben így vagyunk nyitva: június 15-től – szeptember végéig: Hétfő – Péntek: 8.30 – 12 | 16 – 18:30 Szombat: 8.30 – 14 Vasárnap: zárva (de esetleg nyitva) (Előfordul, hogy a boltajtón ki van írva: Rögtön Jövök – ilyenkor be lehet csengetni, mert nyitva vagyunk.) október végétől – június 15-ig: Hétfő: zárva Kedd – Péntek: 10 – 13 | 14 – 17 Szombat: 10 – 12 Vasárnap: zárva (Sürgős esetben, telefonhívásra is kinyitunk. Ha a kiírt Nyitvatartás ellenére nem vagyunk nyitva, akkor kinyitunk máskor. Mert le- het, hogy a Nyitvatartáson kívüli időben is kinyitunk, meg az is lehet, hogy Zárva tartunk! Minden a körülményeken múlik.) Megértésed és az együttműködést köszönjük! A NYITVATARTÁSUNKKAL KAPCSOLATBAN KÉRJÜK ÉRDEKLŐDJ TELEFONON VAGY AZ ELÉRHETŐSÉGEINKEN!
 

HANGLEMEZBORÍTÓK

1413379039_p8010464.jpg
Külső és belső lemeztasakokra rendelést felveszünk! Fehér papír, karton külső lemezborító és fehér papír könnyű belső lemeztasak kapható.
 

Csomagpont

1387294883_salas_csomagpont_oldalsav.jpg
ÚJ SZOLGÁLTATÁS! Átadóhely webáruházaknak, futárszolgálatoknak, magánszemélyeknek!
 

Hogyan keressél...

a webáruházban? A keresés jelenleg átalakítás alatt áll! A kereséshez segítséget találsz a felső sorban, az Info menüpontban, vagy:
 

Csipkemánia!

1366992342_csipke_illusztracio_oldalsav.jpg
Olvasson a csipkekészítés történetéről és válogasson szépséges, kézzel horgolt termékeinkből!